Tvarování modřínu Luboš Šebek „si neví rady“

napsal Marek Pišl dne 23. 1. 2011

pix58
Přinášíme Vám další tvarování Modřínu Luboše Šebka u kterého
jsou dvě možnosti pohledové strany ? Poradíte !!
Vaše příspěvky můžete napsat dole do komentáře
Druhý prezentovaný modřín je opět klasickou lesní yamadori. O vyzvednutých stromech nevedu žádnou přesnou evidenci asi bych nic jiného nedělal. Prezentovaný strom byl vyzvednut před třemi roky, jako nijak nezajímavá rostlina. Má klasické kořenové náběhy tak typické pro většinu modřínů. První zakřivení kmene je velice časté a bývá způsobené „vytloukáním paroží“ srnčí zvěře v období intenzívního růstu stromu. Dochází k zedření borky mladého semenáče, přerušení kambia a následné prorašení jednoho z bočních pupenů. Zavalení původního vrcholu se nabídlo k otevření na shari. Následující část stromu skýtala velký výběr vhodných větví pro jejich zakomponování do budoucí podoby stromu. Při každém tvarování je mojí snahou aby pohled na budoucí strom byl širší, než pouze přes „hledí“. Při podrobnějším prozkoumání pohledovky zjistíte, že kmen se odklání od pozorovatele a vrchol bude mírně natvarován vpravo. Snížení nebylo tak jednoznačné jako u předcházejícího stromu, bylo opravdu více možností. To posuďte sami. Těmito zásahy kmen získal další zakřivení a náklonem není tak plochý jak se možná zdá na foto. Tvarování zatím není dokončeno z důvodu rozdílných názorů na strom, které mě vyvedly ze soustředěnosti na práci.

  1. 10 komentářů ke článku “Tvarování modřínu Luboš Šebek „si neví rady“”

  2. Luboš si nebyl jistý kterou pohledovou stranu
    tak doufám že mu trochu poradíte 🙂

    Komentoval Marek Pišl - 23. 1. 2011

  3. všechno mluví pro stranu B, ale pro Luboše je výzva jít opačnou volbou než radí ostatní okolo, proto volí skoro vždy jiné, složitější řešení.

    Komentoval Jaroslav Pišl - 23. 1. 2011

  4. čau Marku a Jardo nemusím Vám připomínat, že ideálních sromů je velice málo a tvarování je vždy o kompromisu.Jinak by vše bylo tak trochu nudné a fádní.Možností je vždy několik. Pokud bychom vzali do úvahy pouze tyto nabídky, tak každá má své klady a zápory.Ještě vložím zevrubný popis stromu ze kterého bude jasné kterou pohleddovou stranu upřednostňuji.Komentář považujte ze zkoušku spojení. L.Š.

    Komentoval Luboš Šebek - 23. 1. 2011

  5. Z fotek, které jsou k dispozici se mi jeví jako lepší pohled A, kde je hezčí linie kmene.Postrádám ale větev, která by vytvářela pozadí a tedy hloubku. Jin po zkrácení se mi zdá příliš mohutný a asi bych ho tam nemusel mít, jistě by šla přes defekt přetáhnout větev. Nejproblematičtější se mi zdá větev na úrovni jinu (foto 23,24), která je silná a špatně nasazená (naříznout?).Vytvarovat vrchol je pro Luboše rutina, ale asi bych strom už moc nezkracoval.

    Komentoval Karel Voříšek - 25. 1. 2011

  6. Vrcholový jin není dopracován přijde zjemnit postupně protáhnot do kmene.Vrchová část není zdaleka natvarovaná. Uvažuji o odstranění horní siné větve v úrovni jinu a na pozadí dotáhnout větev z horní části, technicky proveditelné.Foto č.22 je z většího nadhledu z důvodu dokumentace náběhů, což pohled na rostlinu mírně zkresluje.
    Strom v nejkratší době doladím.

    Komentoval Luboš Šebek - 25. 1. 2011

  7. Der Baum ist sehr schön und auch kompakt. Würde den Baum beim oberen Jin kürzen und mit den restlichen 3 Aesten Etagen zur Krone ausbreiten und den Stamm noch mehr zur Seite neigen. Ansicht Seite B.

    Gruess an Familie Pisl von René

    Komentoval René Graber, Switzerland - 25. 1. 2011

  8. sehr geerter bonsai Freund,
    der Baum ist noch nicht in der Krone beendet.Mit der Neigung des Baumes rechne ich.Jin wird noch verfeienert,aber der Blick auf den Baum ist fur mich das Foto A.Ich beende es am Sonnabend.Danke fur Ihre Ansicht.
    Mit herzlichen Grussen Luboš

    Komentoval Luboš Šebek - 26. 1. 2011

  9. Zdravím Reneho Grabera ze Švýcarska, je to dlouholetý kamarád a perfektní bonsajista od Bonamských jezer.
    Hallo Rene, Gesundheit und Familie
    Vielen Dank für Ihren Beitrag und wir werden Ihnen gerne
    wenn Sie uns ein beliebiges Foto oder dein Bonsai Gestaltung
    sehen wir die Gestaltung Bonsai-Bäumen und der Schweiz
    Marek
    info@bonsaicentrum.cz

    Komentoval Marek Pišl - 27. 1. 2011

  10. Souhlasím s MUDr. Karlem Voříškem. I v pohledovce, i s tím nezakracováním. Nakonec z toho stejně bude bunjin se třema větvema.

    Komentoval Tomáš Homola - 28. 1. 2011

  1. 1 Trackback(s)

  2. Úno 8, 2011: Bonsaicentrum Libčany » Dokončení modřínu “Luboš Šebek si neví rady”

Napsat komentář

TOPlist