Popis pěstování – Jak pěstovat fíkusy ?

napsal Marek Pišl dne 1. 12. 2011

Přinášíme Vám další z popisů pěstování pokojových bonsajípix311
Fíkusy – Ficus retusa, Ficus kimmen , ficus nerifolia, ficus panda, ficus nitida
na co si dát pozor,co jim svědčí a co ne a čeho se vyvarovat…
I popis levných fíkusu Ginseng – jak se dělají …….

Ficus retusa, Ficus retusa ‘kimmen‘,
Ficus retusa ‘Nitida‘, Ficus Retusa ‘Panda‘,
Ficus Benjamina, Ficus neriifolia a další
Smokvoň, fíkus

Velký fíkus Bonsai fikus Ficus kimmen Ficus neriifolia
Ficus nitida Ficus panda Ficus retusa Ficus neriifolia

POPIS: legendární dřeviny tropické Asie, kde je obrovským stromem dávajícím stín s dlouhými, dolů visícími vzdušnými kořeny. V tropických dešťových pralesích chrání listy před vysušením horkým sluncem vrstva vosku. Mladým rostlinám musí vystačit skromné světlo, které proniká až na zem. Proto i rostlinám v pokoji stačí méně světla. Všechny druhy malolistých fíkusů se hodí velmi dobře pro tvarování bonsají, protože vytváří rychle silný kmen s jemně se rozvětvujícími větvemi a stále zelenými lístky. Velikost listů je předurčuje na střední a větší bonsaje. Jsou velice odolné vůči horkému suchému vzduchu, a proto jsou nejlepšími rostlinami na pokojové bonsaje.

UMÍSTĚNÍ: Pro růst nových malých listů potřebují fíkusy, stejně jako ostatní rostliny, dostatek světla. Z rostlin, které se používají na pokojové bonsaje, stačí fíkusům nejméně světla. Proto mohou být nejdále od okna. V zimě vyžadují teplotu nad 15oC a při správné zálivce snášejí dobře i suchý a teplý vzduch. Mají rády kořeny v suchu a v teple, vadí jim studený průvan při delším větrání a netěsnosti oken u parapetu, které mohou v zimě podchladit misku a zeminu.

Ficus retusa ‘PANDA‘ – snese hodně sucha, má-li však dlouho vodu v podmisce a přemáčený substrát, uhnívají mu kořeny.

Fikus „Panda“

Ficus retusa ‘NITIDA‘ – snese o trošku větší zálivku než předcházející, ale ne přemáčení.

Fikus „Nitida“ – detail listů

ZALÉVÁNÍ: vydatně až po proschnutí zeminy měkkou vodou. Při vysoké dávce vápna reagují fíkusy chlorosou. Voda v podmisce nemá být déle než 1 hodinu. Jako stimulace růstu působí zálivka teplou vodou 40oC (teplota vody na koupání ve vaně). Četnost a vydatnost zálivky je závislá mj. i na druhu fíkusu.

HNOJENÍ: celoročně po dvou týdnech Hnojivo bio speciál

PŘESAZOVÁNÍ: na jaře každý druhý rok, zároveň provést řez kořenů

PŮDA: Substrát pro bonsaje AGRO CS,vzdušná výživná zemina nebo hlína, rašelina a písek v poměru 1 : 2 : 2.

Ficus neriifolia – na přelití reaguje Ficus neriifolia opadem všech listů, pokračování růstu trvá dlouho, i půl roku.

Detail listů
Pěstitel Ing. Petr Herynek

Ficus retusa a Ficus retusa ‘Kimmen‘ – snese mírné přelití i přesušení, hodně i méně světla, dobře snáší řez a má-li dostatek světla brzy obrůstá.

Ficus retusa „Kimmen“

STŘÍHÁNÍ: chceme-li u fíkusu udržet velikost koruny, stříháme ho o 3 listy hlouběji, než je konečný obrys koruny. Aby tento zásah nebyl viditelný, stříháme častěji a menší počet větví. Nechceme-li přijít o rašení, necháme za posledním listem kousek větve. Vytékání mléčné šťávy zamezíme mlžením studenou vodou. V zimě odstraňujeme velké listy. Přerostlou korunu můžeme v létě upravit radikálním zakrácením s odlistěním.

TVAROVÁNÍ: drátovat můžeme kdykoliv, ale jen na 3 měsíce. Drát musíme včas odstranit, protože větve i kmen rychle sílí.

Ficus ginseng, v poslední době je velmi často nabízen ve velkém množství za poměrně nízkou cenu. Dováží se z nejteplejších oblastí Číny (teplota 30 – 40oC vlhkost nad 90 %). Podnože síly 10 cm jsou 1 rok staré, kořeny a koruna je odstraněna mačetou. Na pahýly větví jsou naočkovány pupeny fíkusu s masitými listy. Při vysoké teplotě a vlhkosti z oček na stromku bez kořenů za jeden měsíc narostou větve délky 15 cm a síly tužky. Potom jsou zasazeny do rašeliny a poslány do Evropy.

Obrostlé kmeny za 1 měsíc
kmeny připravené na roubování
Přiroubování větví
Naroubované kmeny fíkusů

Takováto bonsai přečká z velkého množství vody v kmeni bez zálivky, nebo při přelití a zahnívaní spodku kmene (kořenů) 3 měsíce, při tom jsou masité listy sytě zelené, nežloutnou a neopadávají. Pokud chceme tuto bonsai pěstovat déle než 3 měsíce, je nutné nejdříve vyměnit rašelinu za zeminu pro bonsaje (Agro Česká Skalice). Případné hnijící části kořenů očistit. Velké listy z podnože (až 30 cm) odstraňujeme, korunu začneme prosvětlovat až po regeneraci kořenů.

Jak se fíkusy GINSENG převážejí ?

_0011
_002

ginseng2

  1. 46 komentářů ke článku “Popis pěstování – Jak pěstovat fíkusy ?”

  2. DObrý článok,určite pomôže všetkým pestovateľom bonsaj.

    Komentoval jarmila - 10. 12. 2011

  3. Děkujeme samozřejmě v brzké době budou další popisy na rostliny

    Komentoval Marek Pišl - 11. 12. 2011

  4. Jaké je nejlepší místo pro umístění fíkusu ginsenf v bytě? jak často a jak vydatně by se měl zalévat?
    předem děkuji za užitečné informace!

    Komentoval Martin - 11. 12. 2011

  5. Pokud možno co nejvíce na světle, přesadit, pravidelně zalévat odstátou vodou s teplotou až do 38 stupňů

    Komentoval Marek Pišl - 11. 12. 2011

  6. jediné slunečné místo v mém bytě je u okna, kde je průvan. Myslíte, že by to vadilo?
    Děkuji. Matrka

    Komentoval Martin - 14. 12. 2011

  7. Dobrý den,

    Chtěl bych poprosit o radu.
    Nedávno (cca 4dny) jsem zakoupil Ficus retusa „Kimmen“. zatím jsem nezalíval pouze jsem zvlhčil rozprašovačem. Ale každé ráno když s rostlinou lehce zatřesu opadne cca 10-15 lístků.
    Nevíte čím by to mohlo být? zda-li se jedná o standadní opad nebo jestli rostlina reaguje na změnu prostředí. Rostlina je umístěna v prostřed polostinné místnosti.

    Předem děkuji za radu.

    S pozdravem,

    Marek Vavřinec

    Komentoval Marek Vavřinec - 25. 9. 2012

  8. Dobrý den
    u bonsaje je důležitější zálivka než rosení
    fíkus se rosit nemusí
    opad listu je tím že usychá
    normálně zalívat a dát hodně na světlo
    fíkus pak obrazí

    Komentoval Marek Pišl - 5. 10. 2012

  9. Dobrý den. Mám doma malý fíkus. Má hodně listů na konci větviček, ale jinak jsou větvičky ve své délce holé. Co s tím, aby po celých větvičkách byly lístky? Moc děkuji za odpověď.

    Komentoval Jana - 10. 11. 2012

  10. Dobrý den,měla bych prosbu-dnes jsem si koupila
    Ficus Ginseng a nevím jak často se zalévá tako kytka.Děkuji moc za info 🙂

    Komentoval Romča - 15. 7. 2013

  11. Dobrý den, napadlo mě, ale to asi každého když je to tak drahé tak proč se to nenaučit pěstovat, ikdyž to bude potom hlavně i vztahu. Jinak nikde jsem nenašla jestli se dá udělat z Ficusu NATASJA TAKÉ BONSAI? A poslední dotaz: ty nedělní semnináře v Libčicích v Bonsai centru jsou také pro úplné začátečníky? děkuji za odpověď Šárka Stoklásková

    Komentoval Šárka stoklásková - 15. 8. 2013

  12. Dobrý den.
    Prosím vás mám doma Ficus Ginseng,roste mi hodně do výšky,výška výhonů 35 cm prosím o radu jak zastřihávat anebo zaštipovat rostlinu a v kterém ročním období. Děkuji…prosím pošlete zprávu na můj email stefunkojaroslav@seznam.cz.Děkuji moc za info. Děuji.

    Komentoval Jaroslav Štefunko - 4. 2. 2014

  13. Dobrý den,
    Prosím Vás mám doma bonsay Ficus Kimmen najednou mi začaly lístky žloutnout nevím proč.Jestliže mi opadnou obréví znovu?Děkuji moc pošlete mi zprávu na můj email:pavlina.vozakova@centrum.cz
    Děkuji

    Komentoval Pavlína - 16. 3. 2014

  14. Dobrý den,

    zakoupila jsem si semínka bonsai ženšen a ctěla bych vás poprosit o radu jak pěstovat. Už mi začínají klíčit z vaty a chci je zasadit do hlíny, jakou mám zvolit hlínu? Může být dobrý substrát pro kaktusy? A ještě jestli můžu už i zasadit semínka, která mi ještě neklíčí, ale jsou ve vatě ve vodě. Předem děkuji za odpověď. Zuzka

    Komentoval Zuzka - 3. 7. 2014

  15. Dobrý den.Koupila jsem FicusGinseng a začaly mu opadávat lístky.Je na poloslunném místě a 1 týdně zalévám.Nevíte proč?Tak jsem jej přesadila do misky o 2 cm širší.Lezou mu kořeny navrchu.Mohou,nebo jsem to pokazila.Děkuji..

    Komentoval Leka - 20. 7. 2014

  16. Mám Fíkus Ginseng už asi tři roky. Po koupení sem nepřesazovala (květináč byl dostatečně velký). Zalévám 1x za týden do misky a roste mi krásně. Mám ho umístěný na parapetu u okna, sluníčko si z nás dělá srandu (svítí kdy se mu zachce).Listy nepadají a roste bez problémů. Jednou sem koupila hnojivo na bonsaje a začaly opadávat listy – tak sem už dál neaplikovala a srovnal se z toho 🙂 Doporučuji ho všem, je to nenáročná kytička 🙂

    Komentoval Petra - 27. 7. 2014

  17. Asi před měsícem jsem si koupila fíkus-pryžodárný je krásný a teď mi začínají pomalu padat listy nevím proč až teď a co mu vadí nechtěla bych o něj přijít je fakt krásný a tak prosím o radu

    Komentoval Jana - 13. 9. 2014

  18. PROSÍM O RADU
    JIŽ PODRUHÉ JSEM SI ZAKOUPILA FICUS GINSENG . SOUSEDKA MI USTŘIHLA VĚTVIČKU A TA SE MI ZAKOŘENILA A KRÁSNĚ MI ROSTE. KOŘEN MI ALE ZMĚKL A ZASE MI ASI ZAJDE. PORADTE MI PROSÍM. MOC BYCH HO CHTĚLA .NEVEDE SE MI. DĚKUJÍ PŘEDEM ZA RADU

    Komentoval JOBÁNKOVÁ HANA - 25. 8. 2015

  19. loni jsem si koupila krásný fíkus velký ale letos je mi k pláči místo aby krásně rostl jak to vidím u jiných známých tak roste ale strašně zůžuje kmen o polovinu a listy taky je to fakt strašné když se na něho podívám nevím proč to dělá místo aby krásně rostl a sílil tak kdo by mi mohl poradit každá rada drahá mám ho na světle a je v pokoji na jižní straně máme totiž byt celý jižní stranu

    Komentoval Jana h. - 8. 9. 2015

  20. Mohla bych poprosit o radu o zalévání Ficus Benjamina Natasja?

    Komentoval tereza černínová - 13. 2. 2016

  21. Dobrý den, prosím o radu, pořídila jsem si bonsai Fikus microcarpa, mám ho doma asi měsíc a ani jednou jsem ho nezalila,zemina je totiž pořád mokrá od doby co jsem si ho dovezla, na povrchu zeminy se tvoří jmený bílý povlak a kmen od spodu vypadá jako pořád mokrý.
    Nevím zda rostlině vyměnit substrát, jestlije přelitá a pomalu uhnívá? Jinak sem tam taky spadne zelený mladý list ,ale není to taková hrůza.

    Komentoval Aneta - 2. 3. 2016

  22. Dobry den.
    Mam bonsaiku Fikus asi pres 2 roky,ale tuto zimu nahle uschla jedna vetev. Zbytek rostlinky byl v poradku a zeleny, ale po mesici nahle opadlalo listi a vetve do pulky uschly. Rostlinka zatim neobrazila.Byla umistena na okne v byte a nikdy se mi za dobu co ji mam neco takoveto nestalo. 🙁 Mohlo se to stat pruvanem od stareho okna, nebo se jedna o nejakou nemoc? Za kazdou radu budu vdecna, nerada bych o bonsai prisla.

    Komentoval Veronika Kadava - 8. 3. 2016

  23. Dobrý den,dostala jsem tři semínka,-bonsaj sakura a potřebovala bych radu jak se semínkama pokračovat.Děkuji

    Komentoval Alena - 6. 4. 2016

  24. Dobrý den, škoda že nezveřejňujete vaše odpovědi na dotazy, protože bych chtěla poprosit o radu jako již někteří přede mnou. Mám Ficus Microcarpa a větvičky má holé a lístky až na konci, čím by to mohlo být? :-/ Také mi vyrostly asi 3 větvičky cca 10 cm dlouhé s lístky, mám je zastřihnout? Mockrát děkuji.

    Komentoval Lenka - 3. 6. 2016

  25. Dobrý den,
    mám stejný problém, který už zde byl zodpovězený, ohledně nového zakoupení Ficusu retusy „Kimmen“ a s opadáváním listů. Jak často a jak moc je potřeba zalévat? zalévá se do podmisky nebo se muze i na hlinu zvrchu?

    Komentoval Michalka - 22. 6. 2016

  26. Na tejto stránke som našla samé dotazy!
    Verím, že ste každému zodpovedali a preto Vás poprosím o radu aj ja:
    – veľkosť črepu ?
    – zloženie zeminy?
    – správne umiestnenie v priestore?
    – ako často presádzať ?
    Vopred Vám ďakujem za odpovede a teším sa na svoj nový kvietok ! Pozdravuje Erika Kiselyová

    Komentoval Erika Kiselyová - 7. 8. 2016

  27. Dobrý den, dostala jsem Fíkus Ginseng od kamarádky, který není v moc dobrém stavu. Hlavní kmen je v pořádku, obráží pouze v dolní části u kořenů, kmen je bez lístků. Nyní mi začaly hojně opadávat lístky. Fíkus je na slunném místě, již cca 3 měsíce a neustále neobráží kmen, nevíte, čím to může být? Moc děkuji

    Komentoval Renáta Divoká - 28. 8. 2016

  28. Dobrý deň chcel by som sa opýtať na vzdušné korene u ficusov dajú sa vypestovať,,,poprosím neake rady a postupy,,,ďakujem 🙂

    Komentoval Radoslav Křupala - 26. 2. 2017

  29. Dobrý den,je možné Ficus retusa přes léto mít venku na zahradě někde ve stínu.Děkuji

    Komentoval Němec Jan - 25. 5. 2017

  30. ano můžete ho letnit může být i na přímém sluníčku
    ale je lepší ho dost ostříhat narostao nové a menší větve

    Komentoval Marek Pišl - 25. 5. 2017

  31. Dobrý den, mám doma tak 5ti lety fikus retusa. Už má cca 40cm a pořád roste je to kytka která mi dělá opravdu radost.
    Chci se jen zeptat zda se nedá nějak zvětšil kmen nebo spíš mě zajímá zda mu mohu nějak v růstu pomoct nebo růst urychlit. Kytka roste ale kmen stojí tak neví zda je to dobré aby to vůbec tu váhu udrzelo

    Komentoval Simona - 19. 6. 2017

  32. Dobrý den,mám Ficus retusa mám ho ve skleníku,ale teploty tam dosahují v těchto dnech přes čtyřicet stuňů,vydrží to nebo ho mám přemístit?
    Děkuji Němec

    Komentoval Němec Jan - 22. 6. 2017

  33. Zdravím,potřebuju poradit,už vícekrát jsem si koupila Fikus Benjamina-vždy v obch.řetězci.Ale kdykoliv ho koupím,začne doma opadávat,až zajde celý,nikdy se mi nepodaří jej udržet,zálivku hlídám,at není přelitý,či suchý.Vydrží maximálně měsíc.Děkuji přeju hezký den s pozdravem Maruška z Karviné

    Komentoval Maruška - 5. 8. 2017

  34. Dobrý den
    pokud se jedná o fíkus ginseng tak je to u něho běžné.
    žije z podstaty ze živin , které jsou v kmeni pak dojdou…
    doporučuji fíkus dát na přímé slunce a pokud je ještě živý tak Vám obrazí

    Komentoval Marek Pišl - 6. 8. 2017

  35. Dobrý den,
    prosím Vás o radu jak vypěstovat bonsai ze semínka? Jedná se o semena japonské sakury.
    Děkuji

    Komentoval Lenka Zdražilová - 2. 11. 2017

  36. Dobrý den
    sakury se většinou roubují na podnože
    ze semen se nedělají
    nebudou Vám kvést

    Komentoval Marek Pišl - 6. 11. 2017

  37. Dobrý den ,,
    koupil jsem v ikea ficus microcarpa ginseng a po mesíci a pul doma mi zacli ve velkém padat listy,, zalivam jednou na 14 dni 1,5 litr do mísky ,,nevim co stim opadává opravdu moc

    díky za radU R.F

    Komentoval roman formánek - 7. 11. 2017

  38. Dobrý den
    zde posílám návod na fikusy ginseng
    http://old.bonsaicentrum.cz/popisy/fikus/hlavni.html

    Komentoval Marek Pišl - 7. 11. 2017

  39. Dobry den,
    mam bonsai ginseng nekolik dni, jeste jsem nezalevala, hlina vypada porad mokre a vlhce a na povrchu se udelal biy povlak, asi plisen. Mohu pozadat o radu, co s tim? Dekuji, T. Urbanova

    Komentoval Terezie Urbanova - 16. 12. 2017

  40. Dobrý den,

    Dnes jsem venku našel cca 90cm vysokou bonsaj, bohužel si nejsem jistý o jaký druh se jedna, rad bych si bonsaj ponechal a věnoval ji dostatek péče, je možné zaslat fotky a poprosit o určení o jakou bonsaj se jedná?

    Děkuji Aleš

    Komentoval Ales Ch - 4. 5. 2018

  41. Dobrý den,
    je možné u ginsengu udělat hluboký řez, kdy na stromě nezůstanou listy? díky RB

    Komentoval Radek Burcev - 24. 4. 2020

  42. Dobrý den, prosím o radu, ficus ginseng koupen v Lidlu, krásně zelený, opadaval, vyměnila jsem zeminu za půdu pro bonsaje agro česká skalice. Usychá, jen jedna odnož z jedné strany zůstala zelená a lístky drží, jinde nové lístky vyrostou a opadají. Některé odnože uschly úplně. Zalévám méně nahoru, ale dole se utvořila v podmisce trochu bílá plíseň. Nevíte čím by to mohlo být? Mám zalévat jen do podmisky, popř. zasadit do jiné zeminy s kokosovým vláknem např.? Květináč byl celkem velký hluboký 15cm, plastový v obalu z lakované keramiky. Nebo jak půdu provdušnit? Popř. mám střihnout kořeny? Vyraší ještě nové odnože z kmene, nebo tam kde to uschlo je to již bez šance? Děkuji za jakýkoliv komentář.

    Komentoval Jana K - 8. 5. 2020

  43. dobrý den, můžete mi prosím poradit, čím přisvětlovat bonsai. Mám ficus bonsai o velikosti 90cm výška vč. květináče a 70 cm šířka. Rostlina je umístěna ve výklenku mezi dvěma místnostmi s tím, že má světlo z jedné strany ze severního okna 4m vzdálené a z jižního okna vzdáleného cca 5m. Chtěla bych ji přisvětlit z vrchu, ale nevím co mám pořídit za světlo?
    Děkuji za radu Monika Č

    Komentoval monika - 8. 9. 2020

  44. Dobry den, pred nekolika mesici jsem dostala ficus ginseng. Chapu ze se musel po prevozu aklimatizovat. Pak listy krasne rostli na vsevh vetvickach. Dale ale vsak zacali postupne opadavat, uz je mam jen na jedne odnozi vetve. Ovsem mezitim mi z puvodniho kmene vyrosly dva velke vyhody listu, ty jsou ovsem mnohem tenci nez ostatni (mam pocit ze se jedna o puvodni rostlinu, na ktery byl naroubovan ficus). Nive listky mi ale vubec jiz nerostou. Prosim o radu jak mam dale pestovat. Moc dekuji

    Komentoval Petra - 17. 2. 2022

  45. Dobrý den,
    Fikus ginseng není vhodný na pěstování v bytě
    proto shazuje listy
    doporučuji dát co nejvíce na světlo a pravidelně zalévat

    Komentoval Marek Pišl - 19. 2. 2022

  46. Co znamenají občasné, místy hnědé až do černa fleky na listu ficus ginsen a i u microcarpa? Mám oba druhy a u obou se občas vyskytují. Děkuji.

    Komentoval Ivan - 6. 7. 2022

  47. Děkuji za odpověď sem nebo emailem. Jinak, díky vašemu článku jsem se dozvěděl jak se ginseny a ficus microcarpy dělají, roubují. Hezké ilustrační fotografie.

    Komentoval Ivan - 6. 7. 2022

Napsat komentář

TOPlist