Reportáž Bonsai a Suiseki Cupu 2014

napsal Marek Pišl dne 14. 10. 2014

Bonsai cup Libčany 2014
Reportáž z letošního ročníku Bonsai Cupu 2014 a Suiseku Cupu 2014.

Stejně jako každý rok, i letos se v Libčanech konal druhý víkend v říjnu Bonsai Cup a Suiseki Cup. V 10 hodin zahájil Jaroslav Pišl soutěž a představil rostliny pro první a druhé kolo – Juniperus communis ´Repanda´a cypřiš:

 Zahájení soutěže Rostliny pro první kolo Finálový materiál

Prostředí sálu již většina zájemců o bonsaje zná, představme si tedy soutěžící, mezi nimiž byla letos poprvé převaha žen. A nechybělo ani bonsajové mládí:

  Zahájení soutěže v Hostinci U Bohouše Seznamování se s rostlinami  Přichází porota  Jana Vodičková u prezentace Soutěžící: Vladimír Vopat Vladimír Kratochvíl Zbyňka Drncová Jana Boušková Zdeněk Kříž Bohdana Kulichová Marie Veselá Hana Křížová Andrea Zavoralová Jiří Konopáč a Petr BatalJiřina Zavoralová Vlasta Psotová Petr Šimunek a Petr Šimůnek jr. O pohoštění se staral Tomáš Homola... Pár fotografií z tvarování... Celkový pohled do sálu se soutěžícími...

Výsledky 1. kola tvarování v podobě vytvořených rostlin a popisu umístění. A nutné je zveřejnit i cenu diváků – strom č. 14 (Jirka Konopáč):

 1. místo - Jana Boušková 2. místo - Bohdana Kulichová 3. místo - Petr Batal 4. místo - Vladimír Vopat  5. místo - Jiří Konopáč 6. místo - Hana Křížová  7. místo - Vlasta Psotová 8. místo - Zbyňka Drncová 9. místo - Petr Šimůnek 10. místo - Vladimír Kratochvíl 11. místo - Petr Šimůnek jr. 12. místo - Marie Veselá 13. místo - Zdeněk Kříž 14. místo - Andrea Zavoralová 15. místo - Jiřina Zavoralová Porota: Josef Psota a Milan Ryba Antonín Šubrt František Bělohlávek Jiří Trávníček

Druhé kolo hostilo tradičně osm finalistů. Pojďme si je představit a podívat se, jak dopadla jejich snaha dostat se na stupně vítězů. Až budete studovat podrobné listiny výsledků, zjistíte, že finálová osmička se nekryje přesně s umístěním soutěžících. Je to tak, protože někteří finalisté již odpoledne být v Libčanech nemohli, a tak je nahradili další v pořadí:

 Do finále se probojovali: Bohdana Kulichová Jana Boušková Petr Batal Jiří Konopáč Petr Šimůnek jr. Hana Křížová Vladimír Vopat Petr Šimůnek 1. místo - Bohdana Kulichová 2. místo - Jana Boušková 3. místo - Petr Batal 4. místo - Jiří Konopáč 5. místo - Petr Šimůnek jr. 6. místo - Hana Křížová  7. místo - Vladimír Vopat 8. místo - Petr Šimůnek Stupně vítězů - zleva Jiří konopáč ( též Strom diváků 1. kola, Petr Batal, Bohdana Kulichová, Jana Boušková a pořádající Jaroslav Pišl) vítězka soutěže Bonsai Cup 2014 s trofejemi :)

Kromě tvarování bonsají, lákají do Libčan návštěvníky také výkony tvůrců podložek dai pro suiseki. V letošním roce se sešlo devět soutěžních prací a tak se podívejte, jak jednotliví řezbáři dopadli:

 Milada Dlouhá, 1. místo Josef Šporer, 2. místo Oldřich Muzikant, 3. místo Jaroslav Šneberger, 4. místo Peter Brodňanský, 5. místo Tomáš Popek, 6. místo Vladislav Pižl, 7. místo Zbyňka Drncová, 8. místo Miroslav Pošvář, 9. místo Kameny rozhodčích: Tomáš Homola Kameny rozhodčích, Jan Veselý Milada Dlouhá Práce rozhodčích: Tomáš Homola a Jarda Poupa Zápisky Tomáše Homoly Jan Veselý při práci...

Ještě pár momentek z pěkného dne:

   Pár obrázků nakonec...

Stejně jako každý rok, i letos doprávázela soutěž výstava. Tentokráte to byly suiseki jednoho z porotců Jaroslava Poupy:

Na úplný závěr jestě přinášíme přehladné výsledkové listiny – 1. kolo, 2. kolo a suiseki:

 

 

  1. Jeden komentář ke článku “Reportáž Bonsai a Suiseki Cupu 2014”

  2. Zdravím do Libčan,
    mohli byste prosím napsat, o jaký druh a sortu cypřiše tvarovaného ve finále se jednalo.
    Díky moc, Vláďa Vopat.

    Komentoval Vláďa - 16. 10. 2014

Napsat komentář

TOPlist