Reportáž z výstavy bonsají v Merklíně – 12 ročník

napsal Marek Pišl dne 25. 5. 2015

Přinášíme Vám reportáž z perfektní akcepixvýstava bonsají v Merklíně, kde bylo kromě výstavy bonsají, suiseki
spoustu krásných doprovodných akcí

Letošní ročník přilákal do Merklína nezvykle velký počet návštěvníků. Hlavně v sobotu, kdy byl na programu hlavní výstavní den, zámek doslava praskal ve švech a paní pokladní docházely vstupenky. Hned od rána mohli zájemci procházet výstavu bonsají, která byla již tradičně instalována na zámeckém nádvoří (bonsaje) a ve výstavním sále prvního patra (suiseki). Kvalita prezentovaných stromů je rok od roku lepší a cestu do Merklína si nacházejí nejen pěstitelé z okolí. Na výstavě tak bylo možné vidět stromy z Česka, Německa, Polska, Slovenska a Vietnamu.

Kromě bonsají a suiseki se zájemci potěšili i početnou kolekcí japonských svitkových obrazů. Spatřit mohli originální japonské malby krajin, zvířat, květin a kaligrafií nebo také reprodukce známých originálů od Miyamoto Musash. A pokud byl zájem, svitky se daly i zakoupit.

Dalším lákadlem pro malé i velké pak byly ukázky bojových umění, sekací testy japonským mečem nebo aktivní účast na meditacích. Velice očekávaná byla přednáška s ukázkou využití tradičních tibetských mís a nebo rychlokurz tvorby ikebany.

Mezi tradiční akce merklínských vístav patří aukce bonsají, která se letos rozrostla také o dražbu suiseki a svitkových obrazů. Aukci moderoval stejně jako i v minulých létech Igor Bárta a zajímavé bylo sledovat souboje o některé exponáty.

Pořadatelé nezapomněli ani na praktickou část pěstování a tak byl např. v neděli k dispozici pro zájemce workshop P. Slováka, V. Stropka a M. Kopsy. Poradnu pro pěstitele vedli členové spolku Bonsai-Greenhorn a zkrátka nepřišli ani ti, co zamířili do nákupních stanů.

Merklín 2015 se vydařil a my všichni se už dnes těšíme na rok příští, kdy podle Zdenky Noskové přijdou pořadatelé opět s netradičními novinkami…

A abychom nezapomněli – soutěž ve skládání co největšího počtu japonských jeřábů vyhráli Matěj a Lenka Beštovi, které vidíme na konci reportáže s vystavenými exponáty. Dodali jich 328!

Všem za návštěvu, pomoc i podporu děkuje Tým Bonsai Merklín

Napsat komentář

TOPlist