Tvarování modřínu – Luboš Šebek

napsal Marek Pišl dne 18. 1. 2011

pix56
Přinášíme Vám reportáž z tvarování modřínu Luboše Šebka
v brzké době přidáme další reportáže a budou v rubrice

Tvarování Luboš Šebek

Přátelé, známí, kamarádi

byl jsem požádán o krátké zdokumentování historie, současnosti a výhledu do budoucnosti prezentovaného stromu.

Tento modřín je klasickou lesní yamadori nevalné kvality, vyzvednutou před třemi roky jednou přesazenou do současné, plastové, pěstební misky. Před důkladným zazimováním, jsem jako každý rok připravil několik stromů pro zimní tvarování, které je v několika směrech u některých stromům šetrnější než v jiných obdobích roku.

Modříny obecně jsou v zimním a předjarním období velice tvárné a méně často dochází k poškození (nalomení větve, odtržení borky apod.). Vždyť to znáte.

O budoucí snad pohledovou stranu si strom řekl sám. Došlo k vyjímečné shodě nebari, přírodního shari, elegantně zvlněného kmene a větví, které bylo možné natvarovat do předpokládaného záměru. Možností rozhodnutí je vždy několik, záleží především na představivosti a kreativitě ať vrozené nebo získané.

K samotnému tvarování. Po důkladném „přečtení“ (zdravím J.Bučila) stromu jsem se rozhodl pro jeho snížení z důvodu dlouhé rovné stejně silné vrcholové třetiny. Následovalo opatrné vyčištění zavaleného poškození dolní části kmene, které ho opticky rozšířilo a zvýraznilo jeho pohyb. Shari v horní části kmene a především v jeho prvním zakřivení bude ještě dopracováno tak aby kmen získal výraznější konicitu, která není z dokumentace dostatečně patrná. O zanechání jinu ve vrcholu nejsem dostatečně přesvědčen, zatím je ponechán z pěstitelských důvodů. Větve bylo možné rozmístit do několika poloh. Jednou z dalších možností je „ přitažení“ pohledu na staré a přirozené shari jeho lehkým překrytím odlehčenou levou větví. Větev v současné době první pravou, přetáhnout na levou stranu, kde by vycházela přirozeně z konkávní strany zakřivení kmene. Následně přepracovat vrcholovou část. To vše s mírným nakloněním stromu.

S příchodem jara bude strom přesazen. Přiloženou misku považujte za první možnou, keramickou, pěstební nádobu. Nový čistý, propustný, prodyšný substrát, systematická zálivka a vyvážené dávkování živin zapříčiní intenzivní růst, ale také zařezávání drátů!

Možností tvarování je opravdu mnohem více a rád s Vámi o nich budu diskutovat, možná strom společně přepracujeme.

Na těchto stránkách budou postupně prezentovány další moje stromy. L.Šebek

  1. 2 komentářů ke článku “Tvarování modřínu – Luboš Šebek”

  2. Tím, že byla miska při focení před modřínem se zdá větší, než ve skutečnosti je. Jinak tvarování je precizní, co jiného čekat od specialisty na modříny Luboše Šebka.

    Komentoval Jaroslav Pišl - 27. 1. 2011

  3. Hallo Jaroslav, hier alles goed.ben druk aan het verpotten. Ben aan de wintersport toe.

    Komentoval Pierre de Koning, Holland - 28. 1. 2011

Napsat komentář

TOPlist